‘Ογκος Αγκιστροειδούς Απόφυσης Παγκρέατος

Στην ανάρτησή μας παρουσιάζουμε περιστατικό άνδρα ασθενούς με όγκο στην αγκιστροειδή απόφυση του παγκρέατος.  Η αγκιστροειδής απόφυση του παγκρέατος αποτελεί την επέκταση της κεφαλής του οργάνου προς τα αριστερά και πίσω, η οποία συνήθως βρίσκεται πίσω από την πυλαία φλέβα και τα άνω μεσεντέρια αγγεία και μπροστά από την αορτή και την κάτω κοίλη φλέβα.

Το αδενοκαρκίνωμα παγκρέατος εντοπίζεται συχνά στην κεφαλή του παγκρέατος ενώ η εμφάνισή του μόνο στην αγκιστροειδή απόφυση είναι αρκετά σπανιότερη. Η επέμβαση Whipple είναι η θεραπεία εκλογής για το αδενοκαρκίνωμα της αγκιστροειδούς απόφυσης του παγκρέατος όπως και για το αδενοκαρκίνωμα κεφαλής. Σε μερικές περιπτώσεις ενδείκνυται η διενέργεια της παραλλαγής της κλασικής επέμβασης που είναι γνωστή ως PPPDKεφαλική Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή με διατήρηση του Πυλωρού (Pylorus Preserving Pancreatico Duodenectomy). Στην PPPD διατηρείται ο πυλωρός, το στομάχι και ο βολβός του δωδεκαδακτύλου που έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των επιπλοκών μετά τη γαστρεκτομή λόγω της διατήρησης του πυλωρού και την καλύτερη σίτιση του ασθενούς μετεγχειρητικά σε σύγκριση με την κλασική Whipple.

Στο περιστατικό που παρουσιάζουμε, ο ασθενής διαγιγνώσθηκε με αδενοκαρκίνωμα αγκιστροειδούς απόφυσης παγκρέατος. Μετά τον πλήρη απεικονιστικό έλεγχο διαπιστώσαμε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις διενέργειας PPPD. Προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση της επέμβασης διατηρώντας τον πυλωρού του στομάχου και υλοποιήσαμε όλες τις απαραίτητες αναστομώσεις για την ορθή αποκατάσταση του πεπτικού μετεγχειρητικά.

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2018-08-10T15:36:17+02:00
Go to Top