Αδενοκαρκίνωμα Φύματος Vater

Φύμα του Vater ονομάζεται το ανατομικό εκείνο στοιχείο στο οποίο ο χοληδόχος πόρος και ο παγκρεατικός πόρος συναντώνται και ενώνονται λίγο πριν την κοινή εκβολή τους στο δωδεκαδάκτυλο. Το αδενοκαρκίνωμα του φύματος Vater αναπτύσσεται συνήθως σε έδαφος προϋπάρχοντος αδενώματος (πολύποδα), που σταδιακά εξαλλάσσεται σε κακοήθη επιθηλιακό όγκο. Το αδενοκαρκίνωμα του φύματος Vater δύναται να αναπτυχθεί εντός του βλεννογόνου του φύματος  ή γύρω από τον βλεννογόνο που περιβάλλει το φύμα μετά την έξοδό του στο δωδεκαδάκτυλο. Το πλέον έντονο σύμπτωμά του είναι ο αποφρακτικός ίκτερος, ο οποίος εκδηλώνεται ως συνέπεια της αποφράξης τόσο του χοληδόχου όσο και του παγκρεατικού πόρου. Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται αρκετά νωρίς, ειδικά στον ενδοληκυθικό όγκο του φύματος, γεγονός που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωσή του και στην άμεση θεραπεία του με πολύ καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου του παγκρέατος.  Επιπλέον ύποπτα συμπτώματα αποτελούν τα σκούρα ούρα, ο πόνος, η απώλεια βάρους και η απώλεια αίματος μέσω των κοπράνων, η οποία όμως μπορεί ενίοτε να διαγνωσθεί μόνο μέσω ειδικής εξέτασης.

Η θεραπεία εκλογής για το αδενοκαρκίνωμα του φύματος Vater είναι η παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή κατά Whipple. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται τμήμα του στομάχου, όλο το δωδεκαδάκτυλο, το τελικό τμήμα του χοληδόχου πόρου η χοληδόχος κύστη, η κεφαλή του παγκρέατος και  το τελικό τμήμα του παγκρεατικού πόρου.

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζουμε περιστατικό ασθενούς που διεγνώσθη με αδενοκαρκίνωμα φύματος Vater. Ο ασθενής αρχικά εκδήλωσε αποφρακτικό ίκτερο και έτσι υπεβλήθη σε απεικονιστικό έλεγχο μέσω Αξονικής Τομογραφίας που κατέδειξε την διάταση των χοληφόρων αγγείων.  Ακολούθησε ERCP (η κύρια διαγνωστική μέθοδος για τον καρκίνο του φύματος Vater), με λήψη βιοψιών από το φύμα και τοποθέτηση STENT.  Kατόπιν, προχωρήσαμε στην διενέργεια παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομής κατά Whipple.

CT Scans

Απεικονίσεις Αδενοκαρκινώματος Φύματος Vater

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2018-03-17T10:29:18+02:00
Go to Top