Whipple με Ανακατασκευή Πυλαίας Φλέβας

Η επέμβαση Whipple είναι η θεραπεία εκλογής στον Καρκίνο της Κεφαλής του Παγκρέατος, όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε πληθώρα αναρτήσεών μας. Σημαντικός παράγοντας στην σταδιοποίηση της νόσου και κατ΄επέκταση στην ταξινόμηση του όγκου ως “εξαιρέσιμος ή μη” είναι η διήθηση σε παρακείμενες φλέβες, όπως η Πυλαία ή η Άνω Μεσεντέριος Φλέβα.  Η πρόοδος της χειρουργικής έχει καταστήσει περιστατικά καρκίνων του παγκρέατος που διηθούν αυτές τις φλέβες εγχειρήσιμα, αξιοποιώντας προηγμένες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε περιορισμένη κλίμακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, η διήθηση της Πυλαίας ή της Άνω Μεσεντερίου Φλέβας δεν αποτελούν αντένδειξη στην διενέργεια της Whipple, καθώς αμφότερες μπορούν να συναφαιρεθούν με τον όγκο και να ανακατασκευαστούν με τη χρήση αγγειακών τεχνικών.

Η αφαίρεση και ανακατασκευή της Πυλαίας Φλέβας είναι μια απαιτητική χειρουργική τεχνική, η σωστή εφαρμογή της οποίας δύναται να επιφέρει επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών του διηθητικού καρκίνου του παγκρέατος. Κατά την υλοποίησή της, αφαιρείται τμήμα της Πυλαίας Φλέβας το οποίο αντικαθίσταται από αγγειακό μόσχευμα προερχόμενο από άλλη φλέβα του ασθενούς, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητά της με το πέρας της Whipple.

Παραθέτουμε δύο (2) χαρακτηριστικά περιστατικά – παραδείγματα διενέργειας Whipple με Ανακατασκευή Πυλαίας Φλέβας για καρκίνο κεφαλής παγκρέατος με διήθηση της πυλαίας.

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2018-05-21T21:20:46+02:00
Go to Top