Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του ΠαγκρέατοςWorld Pancreatic Cancer Day καθιερώθηκε το 2014 και διοργανώνεται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Για το έτος 2017, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος έχει οριστεί η 16η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία υλοποιείται μια παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος. Της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας ηγούνται 60 ενώσεις ασθενών από 27 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 12ος πιο συχνός καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ειδικά στην Ευρώπη είναι ο 7ος πιο συχνός καρκίνος, με χαμηλά ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, 2%-10% όσων διαγιγνώσκονται επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο διότι η πλειοψηφία των περιστατικών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ο παγκρεατικός καρκίνος έχει ήδη διηθήσει γειτονικά αγγεία ή, στην χειρότερη περίπτωση, όταν έχει ήδη κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Καταλυτικός παράγοντας στην θεραπευτική πορεία του παγκρεατικού καρκίνου αποτελεί η έγκαιρη διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο και η χειρουργική του αφαίρεση. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και απαιτητικό χειρουργείο που αν υλοποιηθεί σωστά από  εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό, προσφέρει στον ασθενή:

  • Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης
  • Μετεγχειρητική ποιότητα ζωής
  • Προοπτική πλήρους ίασης της νόσου προοδευτικά

Ανάλογα με την θέση του όγκου μέσα στο πάγκρεας, ο χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο εκτομής:

  • Όγκος στην κεφαλή του παγκρέατος – Εφαρμογή επέμβασης Whipple
  • Όγκος στο σώμα ή την ουρά του παγκρέατος- Εφαρμογή περιφερικής παγκρεατομής με παράλληλη σπληνεκτομή

Και στις 2 περιπτώσεις εκτομής, ο χειρουργός υλοποιεί τις απαραίτητες αναστομώσεις, πεπτικού και αγγειακές, ώστε να εξασφαλίσει την ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του ασθενή.

Αν ο παγκρεατικός καρκίνος κριθεί αρχικά μη εξαιρέσιμος, τότε επιλέγεται η αρχική αντιμετώπισή του με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία  ώστε να συρρικνωθεί και να επιτραπεί τελικά η  χειρουργική αφαίρεσή του.

Το σημαντικότερο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος είναι πως η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή χειρουργική αντιμετώπισή του μπορεί να σώσει ζωές.

Κλείνουμε λοιπόν αυτό το αφιέρωμα, παραθέτοντας ένα από τα περιστατικά παγκρεατικού καρκίνου που διαγνώστηκε έγκαιρα και χειρουργήθηκε από τον Σπύρο Γ.Δελή στο Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν.

Διάγνωση                                                                                                                        

Καρκίνος στην κεφαλή του Παγκρέατος σε άνδρα ασθενή 65 ετών

Θεραπεία

Εφαρμογή Παγκρεατεκτομής Whipple  2010

Αποτέλεσμα

Ο ασθενής διανύει τον έβδομο χρόνο ζωής καθώς έχουν συμπληρωθεί 6 χρόνια μετά την επέμβαση. Η μετεγχειρητική πορεία του παρακολουθείται σε ετήσια βάση με διαγνωστικά follow-up tests.

Παρατίθεται η φωτογραφία της follow-up αξονικής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, ακριβώς 6 χρόνια μετά την Παγκρεατεκτομή.

Αξονική Τομογραφία - 2017

Aξονική τομογραφία που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, 6 χρόνια μετά από Παγκρεατεκτομή Whipple που διενεργήθηκε σε ασθενή με Παγκρεατικό Καρκίνο στην κεφαλή του παγκρέατος, στο πλαίσιο ετήσιου follow-up μετά την επέμβαση.

Κοινοποιήστε το άρθρο