Ινσουλίνωμα

Το Ινσουλίνωμα είναι ένας Νευροενδοκρινής Όγκος Παγκρέατος (pNET) που προέρχεται από τα Β’ κύτταρα του παγκρέατος και εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Είναι ο πλέον συχνός λειτουργικός νευροενδοκρινής όγκος παγκρέατος (ποσοστό 60% των συνολικών λειτουργικών pNETs). Τα ινσουλινώματα είναι καλοήθη σε ποσοστό 90%, μόνο 10% είναι κακοήθη. Οι κακοήθεις όγκοι συνήθως είναι μεγαλύτεροι στο μέγεθος από τους καλοήθεις όγκους. Ένα μικρό ποσοστό των ινσουλινωμάτων συνυπάρχουν με άλλους όγκους στο πλαίσιο της πολλαπλής ενδοκρινομάτωσης τύπου MEN-1.

Η θεραπεία εκλογής για τα ινσουλινώματα είναι η εκπυρήνιση. Σε περίπτωση που το ινσουλίνωμα είναι μεγάλο και διηθεί ή σχετίζεται με τον παγκρεατικό πόρο, τότε επιλέγουμε τη διενέργεια επεμβάσεων παγκρεατεκτομής, όπως Whipple ή Περιφερική Παγκρεατεκτομή.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα ασθενούς με Ινσουλίνωμα στην κεφαλή του παγκρέατος. Μετά τον πλήρη απεικονιστικό και βιοχημικό έλεγχο του ασθενούς διενεργήσαμε επέμβαση Whipple (Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή), αφαιρώντας τον όγκο, τμήμα του παγκρέατος και το δωδεκαδάκτυλο. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό.

MRI Scans

Μαγνητική Τομογραφία - Απεικόνιση pNET

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2018-05-23T20:46:56+02:00
Go to Top