Φαιοχρωμοκύττωμα Δεξιού Επινεφριδίου

Το Φαιοχρωμοκύττωμα είναι ενδοκρινής, σπάνιος όγκος που αναπτύσσεται στα επινεφρίδια. Κύριο χαρακτηριστικό του φαιοχρωμοκυττώματος, είναι η υπερέκκριση κατεχολαμινών, ορμονών του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και σπάνια ντοπαμίνη). Το κύριο και πλέον επικίνδυνο σύμπτωμα του φαιοχρωμοκυττώματος είναι η πρόκληση υπέρτασης στους ασθενείς ενώ συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, εφίδρωση, ταχυπαλμία,  αίσθημα παλμών, κόπωση, άγχος, θωρακικό και κοιλιακό άλγος και οπτικές διαταραχές. Το φαιοχρωμοκκύτωμα μπορεί να καταστεί δυνητικά θανατηφόρο, ειδικά εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα. Η συνήθης θεραπεία του φαιοχρωμοκκυτώματος είναι η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος επινεφριδίου.

Περιγραφή Περιστατικού

Στην ανάρτησή μας παρουσιάζουμε περιστατικό Φαιοχρωμοκκυτώματος Δεξιού Επινεφριδίου σε γυναίκα ασθενή με διήθηση της Κάτω Κοίλης Φλέφας έως την συμβολή των Ηπατικών Φλεβών. Η προεγχειρητική προετοιμασία της ασθενούς περιλάμβανε τη λήψη φαρμάκων ώστε η αρτηριακή πίεση να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Θεραπεία

Προχωρήσαμε στη διενέργεια Δεξιάς Επινεφριδεκτομής, Δεξιάς Νεφρεκτομής και διάνοιξη της Κάτω Κοίλης με αφαίρεση του νεοπλασματικού θρόμβου.

Φαιοχρωμοκύττωμα Δεξιού Επινεφριδίου

Απεικονίσεις CT Scans

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2018-06-01T16:43:20+02:00
Go to Top