Ηπατολιθίαση

Με τον όρο Ηπατολιθίαση αναφερόμαστε στην παρουσία λίθων στους ενδοηπατικούς χοληφόρους πόρους. Πρόκειται για μια πάθηση σχετικά σπάνια στη Δύση και πιο συχνή στην Ασία, η οποία προοδευτικά δύναται να εξελιχθεί σε χολαγγειοκαρκίνωμα  ή και σε άλλες κακοήθεις παθήσεις του ήπατος για αυτό και η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση. Τα αίτια πρόκλησης ηπατολιθίασης δεν έχουν ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί, αν και οι γενετικοί, διαιτητικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Ο στόχος της θεραπείας της ηπατολιθίασης είναι η εξάλειψη των συνεχιζόμενων λοιμώξεων, η πρόληψη της υποτροπιάζουσας χολαγγειίτιδας και η επακόλουθη ηπατική ίνωση. Η ηπατεκτομή απομακρύνει τις πέτρες και τις εστιακές βλάβες, εξαλείφοντας τον κίνδυνο του χολαγγειοκαρκινώματος, των στενώσεων και της επακόλουθης στάσης της χολής, εξασφαλίζοντας  την αποτελεσματική λειτουργία  της χοληφόρου οδού. Η πλήρης απομάκρυνση του νοσούντος λοβού ή τμήματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της υποτροπής και της εξέλιξης της ηπατικής νόσου.

Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε περιστατικό προχωρημένης ηπατολιθίασης με πολλαπλά επεισόδια χολαγγειίτιδας τα οποία είχαν αντιμετωπιστεί με επαναλαμβανόμενες  ERCP  και SpyGlass χοληδοχοσκοπήσεις και με τοποθετήσεις STENT για αντιμετώπιση των στενώσεων.

Διάγνωση

Ηπατολιθίαση σε ασθενή με πολλαπλά επεισόδια χολαγγειίτιδας εξαιτίας της νόσου. Ο ασθενής είχε επανειλημμένα υποβληθεί σε ERCP, SpyGlass και τοποθετήσεις STENT.

Θεραπεία

Αριστερή Ηπατεκτομή με πλήρη αφαίρεση του νοσούντος τμήματος του ήπατος,  Διεγχειρητική Χολαγγειογραφία και Ταχεία Βιοψία των εγχειρητικών ορίων του Αριστερού Ηπατικού στη συμβολή με τον Κοινό Ηπατικό Πόρο.

MRI

Μαγνητική Τομογραφία

Προεγχειρητική Απεικόνιση

MRCP

Προεγχειρητική Χολαγγειογραφία

Διεγχειρητική Χολαγγειογραφία

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2017-12-29T19:52:27+02:00
Go to Top