Το αιμαγγείωμα ήπατος αποτελεί το συχνότερο σε εμφάνιση καλοήθη όγκο του οργάνου. Τα αιμαγγειώματα αποτελούνται από αγγειακά  στοιχεία του ήπατος, κυρίως από τα διατεταμένα κολποειδή του.  Είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος και ασυμπτωματικά, ενώ αν και εμφανίζονται και στα δύο φύλα, η  συχνότητα διάγνωσης στο γυναικείο πλυθησμό είναι αρκετά μεγαλύτερη,  καθώς οι γυναικείες ορμόνες ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Τα ευμεγέθη αιμαγγειώματα μπορεί να γίνουν συμπτωματικά, ειδικά αν το μέγεθός τους είναι τέτοιο που τα φέρνει σε επαφή και με γειτονικά όργανα. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος, η ναυτία, η γενικότερη αίσθηση αδυναμίας και σε σπανιότερες περιπτώσεις διόγκωση του ήπατος, αποφρακτικός ίκτερος ή ακόμη και αιμορραγία.

Το περιστατικό που παρουσιάζουμε αφορά σε γυναίκα ασθενή που διαγνώστηκε με ευμέγεθες αιμαγγείωμα ήπατος, διαμέτρου μεγαλύτερης των 4 εκατοστών. Το αιμαγγείωμα λόγω του μεγέθους του κατέστη συμπτωματικό. Η ασθενής υπεβλήθει σε απεικονιστική εξέταση που κατέδειξε την ύπαρξη του αιμαγγειώματος. Εξετάσαμε το περιστατικό και προτείναμε ως θεραπεία εκλογής την χειρουργική εκτομή, καθώς τόσο το μέγεθος όσο και η ύπαρξη συμπτωμάτων απέκλεισαν οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Μετά τον πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο της ασθενούς διενεργήσαμε Αριστερή Πλάγια Ηπατεκτομή ( Left Lateral Hepatectomy), αφαιρώντας πλήρως το αιμαγγείωμα και τμήμα του αριστερού λοβού του ήπατος.

CT Scan

Απεικόνιση Αιμαγγειώματος Ήπατος