Ο κ. Ανδρέας Τζάκης, Program Director του Transplant Center της Cleveland Clinic στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Νεότερες Εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος». Η ημερίδα διοργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά από το Ηπατολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ στις 3/11/2017 στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Λούρος στο ΜΗΤΕΡΑ και πλαισιώθηκε από εισηγήσεις έμπειρων επιστημόνων στη διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων του ήπατος.

Η εισήγηση του κ. Ανδρέα Τζάκη είχε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι πρωτοπόρος στον τομέα της χειρουργικής και της έρευνας των μεταμοσχεύσεων οργάνων με παγκόσμια αναγνώριση του έργου του. Οι καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον ίδιο και την ομάδα του σηματοδότησαν την πρόοδο της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων τα τελευταία 25 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα εντυπωσιακή υπήρξε η επιτυχής πρώτη μεταμόσχευση πολλαπλών οργάνων σε ασθενή (ήπαρ, νεφρό, πάγκρεας, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο), η μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο και η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος.

Το παρόν στην ημερίδα έδωσε και ο ιατρός κ. Σπύρος Δελής, ο μοναδικός Έλληνας χειρουργός που έχει μετεκπαιδευτεί  στο Jackson Memorial Hospital, στο Miami της Florida από τον κ. Ανδρέα Τζάκη, τότε Διευθυντή του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος και κατόπιν κατέλαβε έμμισθη θέση στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος του νοσοκομείου, υλοποιώντας χειρουργεία και μεταμοσχεύσεις οργάνων ως μέλος της εξειδικευμένης ομάδας χειρουργών/μεταμοσχευτών υπό την διεύθυνση του κ. Ανδρέα Τζάκη.

Ανδρέας Τζάκης
Ανδρέας Τζάκης

Στα διαλείμματα της ημερίδας, ο κ. Δελής είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει εκτενώς με τον κ. Ανδρέα Τζάκη για τις εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στις Η.Π.Α. ενώ ενδιαφέρουσα συνομιλία σχετικά με τα νοσήματα του ήπατος είχε και με τον κ. Νικόλαο Πυρσόπουλο, Ηπατολόγο στο Rutgers, New Jersey Medical School.