Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους γιατρούς, παρουσία επιφανών προσωπικοτήτων από το χώρο της ιατρικής, της πολιτικής και του επιχειρείν της χώρας καθώς και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση της ειδικής έκδοσης του ΙΣΑ «ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ: Προτρεπτικοί Λόγοι προς Νέους Ιατρούς» του Πάνου Π. Ζηρογιάννη, προέδρου ΕΔΙΠ, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, την Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου.

Στην αξιόλογη αυτή έκδοση παρουσιάζεται η αρχή της  Ιατρικής επιστήμης στην Αρχαία Ελλάδα, η εξέλιξή της από σημαντικούς γιατρούς και ερευνητές και τονίζεται η ηθική της επιστήμης κατά τον Ιπποκράτη που δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται.

Βράβευση Σπύρου Δελή σε Εκδήλωση ΙΣΑΙδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η προβολή των γιατρών, για τους οποίους ο ΙΣΑ έλαβε ευχαριστήριες επιστολές από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών. Επίσης  έγινε βράβευση ειδικευόμενων ιατρών, στο πρόσωπο των οποίων τιμήθηκε ο νέος επιστήμονας  που αποτελεί την ελπίδα για τη χώρα μας.

Μεταξύ των γιατρών που προβλήθηκαν στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Σπύρος Γ. Δελής, καθώς ο ΙΣΑ έχει λάβει συγχαρητήριες επιστολές για το έργο του από ασθενείς του και συγγενείς αυτών.

Παρατίθεται απόσπασμα από μία εξ αυτών των επιστολών.

«Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω από καρδιάς και δημόσια τον ιατρό κ.Σπύρο Δελή για την τεράστια συμβολή του στην αποκατάσταση της υγείας του πατέρα μου και να τον συγχαρώ καθώς είναι ένας εξαίρετος επιστήμων αλλά και ΑΝΘΡΩΠΟΣ και επίσης να προσθέσω πως τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι αλλά και πολύτιμοι στον ιατρικό κλάδο». Κων/νος Δ.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής βρίσκεται διαθέσιμο στον ΙΣΑ με αρ.πρωτοκ. 12318 και ημερομηνία 6/6/2016.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν  ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος  και ο συγγραφέας  της έκδοσης κ. Πάνος Ζηρογιάννης, πρόεδρος της ΕΔΙΠ. Παρέμβαση έκανε  η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, π. Υπουργός Υγείας. Το βιβλίο παρουσίασαν  οι κ.κ. Θεόδωρος Μουντοκαλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Φώτης Παυλάτος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Λάζαρος Βλαδίμηρος, Ιατρός, Ιστορικός της Ιατρικής, Πάνος Αποστολίδης, Ιατρός, Συγγραφέας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα  εξής:

«Σ’ αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα και την κοινωνία μας συγκυρία, ο ιατρικός κόσμος  καλείται να ορθώσει το ανάστημά του και να συνεχίσει να υπηρετεί με υπερηφάνεια τις αξίες της ιατρικής επιστήμης  προς όφελος του ασθενή και της Δημόσιας Υγείας. Ο ιατροί της Αθήνας,  παρά τις τεράστιες  προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τη μάχη που δίνουν για την επαγγελματική  και την οικονομική τους επιβίωση, ασκούν με αυταπάρνηση το ιατρικό τους λειτούργημα ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο -μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής -αποτελώντας  παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Η ηθική του γιατρού, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπόκειται σε διαδικασίες έκπτωσης. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να εξοπλίσουμε το γιατρό ,με ισχυρά ηθικά και δεοντολογικά κριτήρια, τα οποία θα τον καταστήσουν ικανό να αντιμετωπίζει επιτυχώς, τα όποια εμπόδια δημιουργεί η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα».

Στη συνέχεια, ο  πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ  βράβευσαν συμβολικά τους εκπροσώπους των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία της Αττικής, τιμώντας στο πρόσωπό τους, όλους τους νέους επιστήμονες της χώρας μας.

«Οι νέοι επιστήμονες  αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ζούμε ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό ρεύμα που αφορά το “πιο υψηλά’ εξειδικευμένο  προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια  μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα»  , τόνισε ο κ. Πατούλης.