Μη Εξαιρέσιμο Αδενοκαρκίνωμα Παγκρέατος

Ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος είναι μη εξαιρέσιμοι κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Αυτό συμβαίνει διότι ο καρκίνος του παγκρέατος δίνει γενικά και όχι αποκλειστικά για τη νόσο συμπτώματα.

Στους μη χειρουργικά εξαιρέσιμους καρκίνους του παγκρέατος γενικά κατατάσσονται οι όγκοι με μεγάλο μέγεθος που έχουν επεκταθεί εκτός των ορίων του οργάνου και  διηθούν την άνω μεσεντέριο αρτηρία και φλέβα ή την πυλαία φλέβα καθώς και οι όγκοι που έχουν δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα όπως το ήπαρ. Στις περιπτώσεις που ο όγκος διηθεί την άνω μεσεντέριο αρτηρία και φλέβα ή την πυλαία φλέβα ο ασθενής δύναται να υποβληθεί σε προεγχειρητική χημειοθεραπεία με σκοπό την επανασταδιοποίση της νόσου και την μετατροπή του όγκου σε εξαιρέσιμο, ενώ στις περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να διενεργηθεί χειρουργική παρηγορητικού τύπου. Οι παρηγορητικές επεμβάσεις  στοχεύουν στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων για τον ασθενή όπως η αντιμετώπιση του αποφρακτικού ίκτερου, η απόφραξη του δωδεκαδακτύλου και το άλγος, προσφέροντάς του καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στην ανάρτησή μας περιγράφουμε περιστατικό ασθενούς με τοπικά μη εξαιρέσιμο αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος με αγγειακή διήθηση. Ο ασθενής είχε υποβληθεί προηγουμένως σε τοποθέτηση STENT στο χοληδόχο πόρο. Λόγω εμφάνισης επανειλημμένων χολαγγειίτιδων και μη πτώση της χολερυθρίνης για έναρξη χημειοθεραπείας Neoadjuvant, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ερευνητική λαπαροτομία και στη διενέργεια χολοπεπτικής και γαστροεντεροαναστόμωσης κατά Roux-en-Y (Double bypass). 

CT Scan

Απεικόνιση Αδενοκαρκινώματος Παγκρέατος

Δείτε Ακόμη:

Πρόσφατες σχετικές αναρτήσεις στο Blog μας
2018-07-23T09:38:45+02:00
Go to Top